Codul etic

,,Karate incepe si se sfarseste cu salutul.”

 

  • Deci, practicantul de Arte Martiale inavata, de la inceput, sa respecte Dojo, traditia, elevii mai vechi in grad decat el, maestrul, partenerii si acesta se traduce prin practicarea salutului, semn vizibil de respect.
  • Astfel, la inceput, in timpul si la sfarsitul antrenamentului in Dojo, se efectueaza o serie de gesturi pentru a ne arata respectful fata de maestru, fata de partenerii de antrenamnet si fata de practica insasi.
  • Salutul este expresia respectului reciproc, disciplinei si consideratiei pentru cea ce facem, intelegerea si abnegatia, unui numar de valori care se pierd putin cate putin intr-o societate care dispretuieste din ce in ce mai mult mostenirea traditiei, fara a realiza ca trecutul poate fi intodeauna experienta utila pentru viitor.
  • Artele Martiale se ancoreaza in aceasta traditie, pe care o putem pastra pentru a profita de cea ce este bun in aceste cateva arte martiale care supravietuiesc de secole, formand oamnei cu un corp si un spirit sanatos, apti sa construiasca o societate mai buna.
  • Se poate practica salutul din picioare -Ritsu-Rei sau de jos, din genunchi -Zarei.
  • Pentru a efectua Ritsu-Rei, din pozitia stand in picioare, cu mainile deschise, cu palmele in lateral, langa coapse pentru barbatI si in fata pentru femei, in picioare in pozitia Musubi Dachi sau Heisoku Dachi, se inclina usor bustul in fata cu 30 de grade. Daca se saluta un partener sau sala de antrenament, nu se coboara privirea.
  • Daca se saluta maestrul -Sensei, juriul unui examen-Joseki sau locul de onoare -Kamiza, unde sunt asezate fotografiile maestrilor sau simbolurile Artelor Martiale, se saluta coborand privirea in semn de respect deosebit si incredere. Ritsu-Rei se fectueaza cand se intra sau cand se iese din sala, cand se incepe sau cand se termina un antrenamnet tehnic cu un partener, cand ne adresam juriului unui examen sau maestrului, la inceputul sau la sfarsitul unui Kata, demonstratii tehnice sau exercitii de lupta si, in general, in toare ocaziile in care trebuie aratat respectul pentru personae,locuri si actiuni de indeplinit.
  • O lata forma de salut este Zarei (salutul in genunchi). Salutul Zarei este considerat salutul de ceremonie si se executa la inceputul si sfarsitul cursului. Acest ritual combina mai multe saluturi si incepe din momentul in care se da comanda ca practicantii sa se aseze in linie . Elvii se aseaza cu fata la maestru, in rand, in ordinea ierarhica a gradelor si a vechimii in grad, privind spre Kamiza(locul de onoare), cel mai mare elev in grad -Sempai stand in stanga maestrului.
  • Maestrul poate dirija el insusi aceasta ceremonie a salutului, dar, in general, cel care face acest lucru este elevul cu gradul cel mai mare. Dupa ce toti elevii s-au aliniat in pozitia Heisoku Dachi sau Musubi Dachi, ei ingenunchiaza la comanda SEIZA.
  • Fiind in picioare exista doua moduri de a ingenunchia (Seiza). In primul, cel traditional, pentru a ne aseza in pozitia Zazen Dachi(in genunchi) se intorc soldurile spre dreapta asezand pe sol genunchiul stang, baza degtelor piciorului stang(koshi) ramanand apasata pe sol. Apoi se aseaza pe sol si celalalt genunchi, avand picioarele alaturate, sprijinite pe Koshi, fesele fiind asezate pe calcaie.
  • Apoi, pliindu-se gleznele, se aseaza trunchiul pe sol, cu sprijin pe calcaie. Barbati lasa intre genunchi un spatiu de doi pumni, iar femeile pastreaza genunchi alaturati. Spatele trebuie sa ramana drept.
  • Mainlie sunt sprijinite pe partea superioara a coapselor de la inceputul pana la asfarsitul miscarii, cu varful degetelor usor indreptate spre interior pentru barbati si in linie dreapta pentru femei.
  • Pentru pozitia denumita Zazen Dachi(in genunchi), se poate distinge salutul executat de profesor sau maestru si salutul pe care il executa elevii. Maestru isi pune mana stanga in fata sa pe sol, apoi mana dreapta, cu varfurile degetelor alaturate, cele doua mainei formand un unghi de 45 de grade. Apoi, inclina capul spre sol, fara insa a-l atinge, pastrand privirea ridicata si privind in fata sa. Asa salutau vechii samurai (razboinici din epoca feudal japoneza), pentru a ramane intodeauna in starea de alerta (Zanshin), gata sa degajeze sabia in orice moment, daca erau atacati cand efectuau salutul.
  • Elevii insa, pentru a-si arat respectul deosebit si deplina incredere fata de maestro, salute punand mana stanga jos, apoi mana dreapta si saluta, inclinand tot bustul; capul atinge mainile, iar privirea este orientata in jos.
  • Revenirea in Zazen se face executand aceleasi miscari in ordine inversa- se ridica mana dreapta pe coapsa si apoi mana stanga. Deci, la comanda SEIZA, elevii intra in Zazen.
  • Urmatoarea comanda este MOKUSO(meditatia); toti participantii inchid ochi, incercand sa-si relaxeze complet corpul si sa-si goleasca spiritul de ganduri. Pozitia mainilor poate fi cea descrisa anterior, ele fiind sprijinite pe coapse, sau palmele intoarse in jos, cu degetele mainii drepte peste cele ale mainii stangi, cu degetele mari separate de celelalte si atingandu-se intre ele. La comanda MOKUSO YAME(terminarea meditatiei), toti elevii deschid ochii, dupa care cel care conduce ceremonia salutului comanda SHINZA NI REI sau SHOMENI REI (salutul adresat locului de onoare, respectiv salutul adresat si publicului in cazul competitiilor sau demonstratiilor tehnice).
  • Urmeaza comanda salutului SENSENI REI(salutul adresat maestrului) si toti elevii saluta maestrul, care pastreaza aceeasi pozitie Zazen. Dupa acest salut adresat maestrului, urmeaza comanda O TAGAI NI REI (salutul reciproc), elevii si maestrul salutandu-se reciproc. Dupa aceste saluturi efectuate in genunchi, maestrul se ridica si la comanda KIRITSU (in picioare), elevii se ridica, relundu-si pozitia initiala. Se comanda din nou Rei (salut) si cu acest ultim salut, se termina ceremonia salutului.
  • Daca salutul ramane un semn obligatoriu, dar fara semnificatii interioare, nici o schimbare nu se va produce in spiritul practicantului. Daca, din contra, acest aspect fizic capata o semnificatie reala si reprezinta intr-adevar o marca de respect atat in forma cat si in fond, atunci spiritul practicantului se va schimba in profunzime si aceasta se va transforma si dincolo de sala de antrenamnet.
  • Salutul ramane unul din obiectivele Artelor Martiale si el se repercuteaza atat in momentele cele mai dure ale luptei, cat si in viata de toate zilele.
  • Karate Do este un mijloc de ameliorare a caracterului.
  • Karate Do reprezinta drumul catre adevar.
  • Karate Do este un mijloc constant de intarire a spiritului.
  • Karate Do reprezinta drumul pentru a invata respectul universal.
  • Prin Karate invatam controlul de sine.