Pagina de istorie – Goju Ryu

Gōjū-Ryū

 

Gōjū-Ryū este unul din cele patru mari stiluri de karate care îşi au originea pe insula Okinawa. Gōjū-Ryū karate este un stil care uneşte tehnici dure cu tehnici şi mişcări moi, evaziuni moi cu atacuri dure.

însemnă „rigiditate”(forta) având aici semnificaţia de „forţa externă”, iar înseamnă „moale”(suplete) semnificând „puterea internă”. Ryū înseamnă „dragon” în limba japoneză, dar şi „şcoală”(cale). Aşdadar, Gōjū-Ryū Karate s-ar putea traduce prin „şcoala fortei si a supletei” sau „calea fortei si a supletei”.

Scurt istoric

Gōjū-Ryū este stilul de karate care probabil menţine cele mai multe elemente originare chinezeşti. Dezvoltarea acestui stil specific a început probabil prin Kanryo Higashionna, (1850-1915), originar din Naha, Okinawa. Se crede că a studiat boxul chinezesc în China timp de mulţi ani, probabil stilul hung al shao lin chuan la maestrul de kung fu Liu Liu Ko, de care se zice că ar fi fost pantofar. După întoarcerea pe Okinawa, Kanryo Higashionna a fondat o şcoală proprie de arte marţiale, care se distinge prin integrarea de go-no (dur) şi ju-no (moale) kempo într-un singur sistem. [Termenul de „karate” („mîna goală”) nu exista înca pe vremea aceea, şi stilul lui Higashionna era cunoscut sub denumirea de naha-te (stilul din Naha; te este denumirea unui sistem de arte marţiale de pe Okinawa).

Elevul cel mai prominent al lui Higashionna a fost Miyagi Chojun (1888-1953), care este şi cel care a dat numele de goju-ryu stilului, motiv din care uneori el este numit ca fondatorul stilului. După moartea lui Higashionna, Miyagi a studiat şi el în China, întorcîndu-se la Naha in 1918. Folosirea de tehnici „tensho” sau „moi” în goju-ryu relevă o influenţă puternică a stilului chinezesc de kung-fu denumit stilul Fukien Cocor Alb (Fujian Bai He în limba chineză). Influenţa acestui stil se datorează probabil lui Miyagi Chojun, care se crede că a studiat acest stil în timpul şederii sale în China.

Denumirea stilului a avut loc mai degrabă „prin accident”: în 1930, numeroşi maeştrii de arte marţiale japonezi l-au întrebat pe Jin’an Shinzato (elevul cel mai cunoscut al lui Chojun Miyagi) cu ocazia unei şederi la Tokyo cum se numeşte stilul pe care-l practică. Deoarece naha-te nu avea un nume formal, nu a putut denumi stilul. După întoarcerea la Naha/Okinawa, şi după relatarea incidentului, Chojun Miyagi a decis alegerea numelui de Goju-Ryu (şcoala dură şi moale) pentru acest stil moştenit de la Kanryo Higashionna şi dezvoltat mai departe de el însuşi. Acest termen (goju) l-a preluat dintr-un text clasic chinezesc printre altele despre arte marţiale (Bubishi). Acolo, într-un poem numit „Hakku Kenpo” („cele opt legi ale pumnului”) apare: „felul de respiraţie este duritate şi moliciune, şi totul în univers inhalează moale şi exhalează dur„.