Terminologie

Comenzi Dojo

1) Salutul

正 座 – seiza – asezati-va!

黙 想 – mokuso – meditatie

集まり – atsumari – adunarea!

黙 想止め – mokuso yame – incheierea meditatiei

お互いに礼 – otagai ni rei – respect mutual unul fata de celelat, „salutul intre elevi”

正面に対して – shomen ni taishite /shomen ni rei – salutul catre inaintasi spre „kamiza”

先生に対して – sensei ni taishite / sensei ni rei – salutul catre sensei

礼 – rei – salut, eticheta, apreciere, maniere

De retinut:

上 座 – kamiza – Kamiza este locul de cinstire al inaintasilor care poate fi simplu doar cu poza a fondatorului (cum ar fi Higaonna Sensei, Miyagi Sensei, Yamaguchi Sensei, etc), sau poate fi un altar elaborat. Kamiza nu este doar un element de decor. Este un memento blând catre sursa artei noastre. Salutul prin inclinare (specific japonezilor numit deseori „arc”) este un semn de respect pentru Fondatori, si de multumire pentru ceea ce ei au facut pentru noi. Karateka va efectua salutul catre kamizei la intrarea în dojo, inainte de inceperea antrenamentului, la sfarsitul antrenamentului precum si la iesirea din dojo.

2) Kata in gojuryu

Motto : „Karate incepe si se sfarseste cu kata” – Chojun Miyagi

Aproape toate kata de Goju-Ryu au fost aduse de sensei Higaonna Kanryo din China, provincia Fukien, dupa ce s-a antrenat multi ani sub indrumarea lui sensei Ryu Ryuko. O parte din ele au fost modificate sau create de sensei Chojun Miyagi dupa ce le-a preluat de la Higaonna, celelalte ramanand in forma lor originala, creatorii lor fiind necunoscuti.

太 極 – tai kyoku – primul din serie, primul curs

撃 砕 – geki sai – cauta si distruge

砕 破 – sai fa – loveste puternic pentru a sparge in bucati.

三 戦 – san cin – trei batalii

制 引 戦 – sei yun chin – apuca, trage si dezechilibreaza

四 向 戦 – shi so chin – lupta in patru directii

三十六 – san se ru – 36 (maini)

十八 – se pai – 18 (maini)

久留頓破 – ku ru run fa – tatonare lunga si lovire puternica

十三 – sei san – 13 (maini)

壱 百 雰八 – su pa rin pei – 108 (maini)

転 掌 – ten sho – maini rotitoare

Nota : Katas-urile au diverse nume simbolice. Astfel Suparimpei este pronuntia numarului 108 (in chineza), sanseru este 36 si seipai 18. Toate aceste numere au in comun faptul ca sunt divizori ai numerului mistic 108, cu semnificatie mitologica de provenienta dharmica (indiana). Mai exact se crede ca omul are 108 patimi (pasiuni rele) si de aceea in templele budiste pe 31 decembrie la miezul noptii un clopot suna de 108 ori izgonind aceste spirite rele. Numarul 108 se calculeaza inmultiand 36 cu 3, numarul 3 simbolizand trecutul , prezentul, viitorul, in timp ce numarul 36 (Sanseru) in caractere chinezesti este un numar sacru, format din inmultirea „6 x 6”prima cifra reprezinta ochi, urechi, nas, limba, corp, spirit, al doilea reprezentatnd culoare, sunet, gust, miros, pipait si judecata.